top of page

Podzimní fantazie po dvacáté a Tanec, tanec po šestnácté v Jablonci


Festival scénického tance a pohybového divadla

21.-23. října 2018 v Městském divadle v Jablonci nad Nisou

Každoročně se na konci října potkáváme v jabloneckém divadle s Týdnem tance, který Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s. organizuje spolu s Městským divadlem. Již dvacet let v rámci Týdne tance probíhají dvě celostátní přehlídky Podzimní fantazie a Tanec, tanec.... zaměřené scénický tanec, taneční a pohybové divadlo.

Podzimní fantazie

V podzimním čase se již po dvacáté rozzáří Podzimní fantazie, tentokrát byla poprvé zaměřená z velké části na autorskou tvorbu samotných žáků a studentů. V rámci festivalového představení jsme zhlédli 16 tanečních kreací, 9 souborů a skupin scénického tance.

Z Dobřichovic (Taneční studio), z Roztok u Prahy (Po špičkách Roztoč a Na patě Roztoč), FLASH Jaroměř (TJ Sokol), z Jablonce nad Jizerou (Základní umělecká škola), ze Sedlčan (Základní umělecká škola) a samozřejmě domácí a pořadatelský Rychnov u Jablonce (Taneční studio Magdaléna, z.s.).

Kromě festivalového představení v krásných prostorách Městského divadla byly jako vždy součástí festivalu výtvarné dílny vedené s tancem spřátelenými výtvarnicemi Nikolou Ficzovou a Bc. Pavlou Chundelovou. V těchto dílnách děti každoročně ztvárňují téma aktuální v daném roce, letos to bylo 100. výročí založení republiky.

V průběhu předchozích setkávání se již více méně ustálili pravidelní účastníci, které spojuje podobné pojetí taneční výchovy dětí. Jsou mezi nimi jak představitelky čistě tanečního projevu (Hanka Tuháčková, Petra Jiroušová, Tereza Burešová), tak i představitelky pohybového divadla (Magdaléna Pupík Rellichová, Zuzana Kučerová, Lenka Halašová) a konečně osobnosti širokého rozpětí v obou směrech Ludmila Rellichová a Vendula Dědová.

Všechny soubory, které se účastní celostátní přehlídky Podzimní fantazie, mají společné rysy: zaměřují se na rozvoj fantazie a tvořivosti, volí zajímavá neotřelá témata a kvalitní hudbu. Většina choreografií vzniká ve spolupráci a s účastí dětí, což je velmi cenný přínos v choreografické tvorbě. Všechny školy, které se přehlídky účastní, pracují s dětmi formou tvořivé taneční výchovy. Tanec je prostředek k poznávání zákonitostí okolního světa i k poznávání sebe sama. Je potřeba spontánní dětskou tvorbu citlivě kultivovat tak, aby autenticita dětského projevu nebyla potlačena. To je dnes u těchto souborů pravidlem a výsledkem je kvalitní dětská, taneční tvorba.

Setkání v Jablonci je vždy charakteristické přátelskou atmosférou, festival je vzácnou příležitostí se v tomto krásném městě každoročně na podzim setkat a mluvit o oboru, jehož výsledky nám závidí celá Evropa, o taneční výchově. Vřelé poděkování proto patří všem těm, kdo se o jeho realizaci zasloužili, především Městskému divadlu v Jablonci nad Nisou, jmenovitě panu Pavlovi Žurovi a samozřejmě paní radní kraje Liberec Vinklátové, která v letošním jubilejním roce převzala nad festivalem záštitu.

Porota pracovala ve složení:

Předsedkyně – MgA. Michaela Homolová

režisérka, herečka, pedagog DAMU Praha

PhDr. Radana Kodetová

tanečnice, pedagog

Jan Malík DiS.

pedagog konzervatoře Duncan centre, tanečník, choreograf a produkční

Přehlídky se účastnilo 170 účastníků z osmi škol a studií s šestnácti choreografiemi od devíti pedagogů.

Byly uděleny tři ceny poroty:

Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s. - choreografie Sami mezi všemi

Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s. - choreografie Ty a ty a ty....

ZŠ Sedlčany – choreografie Daj bože

Ceny diváka získaly:

Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s. - choreografie S jiskrou v dlani cestu znáš Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s. - choreografie Mářo, Mařeno

Taneční studio Dobřichovice z.s. - choreografie Střípky z českého roku

ZUŠ A. Voborského – choreografie Poslední soud

Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s. - choreografie I v dešti létá motýl

Tanec, tanec....

S krátkou přípravou na další účastníky (v celém týdnu jich přijelo do Jablonce na 360) jsme ve čtvrtek pokračovali přehlídkou Tanec, tanec, ale o té až příště, snad jen jméno souboru, který obdržel Cenu města Jablonce nad Nisou – ZUŠ Klapkova Praha.

Krásné setkání s tancem skončilo a již se těšíme na další. To nejbližší bude 9.12. na vánočním projektu Tanečního studia Magdaléna, z.s. Mariánský kult v českém tanečním prostředí – Vánoce s Magdalénou v MD v Jablonci nad Nisou. Srdečně Vás zveme na premiéru představení a již tradičně na vánoční štrúdl.

Ludmila Rellichová

Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s.


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page