top of page

Magdaléna na Hronově po desáté


Oba soubory Tanečního a pohybového studia Magdaléna, z.s. se zúčastnily v srpnu letošního roku divadelního 89. ročníku festivalu Jiráskův Hronov.

Od roku 2009 jsme zde uvedli již patnáct inscenací. Soubory během jedenácti let získávaly nominace na Hronov z celostátních přehlídek pantomimy a pohybového divadla „Otevřeno“ v Kolíně, z celostátní přehlídky scénického tance „Tanec, tanec…“ v Jablonci nad Nisou a z celostátní přehlídky mladého divadla v Ústí nad Orlicí.

TaPS Magdaléna, z.s se dlouhodobě řadí mezi nejlepší výchovně vzdělávací umělecké subjekty u nás. Letošní velký úspěch dvou uvedených inscenací je toho jen potvrzením (V takovém nečase, Mariina cesta).

Každoročně se dostává našim souborům při hodnocení na Hronově ocenění ze strany uznávaných odborníků – tanečních pedagogů, režisérů, divadelních kritiků.

V letošním roce za lektorský tým psal recenzi na naše představení Juraj Benčík – absolvent VŠMU Bratislava obor herectví. Jako jediný slovenský herec se stal členem divadla Cirgue du Soleil (Francie). Působí v několika slovenských divadlech.

Oslava opravdovosti

Přehlídka vystoupení pantomimy a scénického tance na mne zapůsobila především poctivostí předvedených výstupů. Skutečný účinek má pohybové divadlo jen tehdy, když je naplněné skutečnými a konkrétními pocity, obrazy a vztahy. Jakékoliv předvádění hrozí sklouznutím k předstíranému. K mechanickému ukazování naučených, prázdných, významu a citu zbavených pohybů. Skutečné prožívání aktérů je zárukou prožitku diváků. Odpoledne věnované pohybovému divadlu jsme měli možnost celé prožít spolu a naplno.

V takovém nečase je na návštěvy čas.

Vyvrcholení první části programu přineslo symfonii jednoty velmi kultivovaného pohybového stylu, uvolněného a duševně naplněného výrazu, velmi konkrétního, pravdivého obsahu bez náznaku formálnosti. Virtuozity v skupinové, velmi harmonické v párové i sólové práci tanečnic. Velmi příjemným byl výstup monologů bez zvuku, který potvrdil, že jemnost a něžnost jsou přitažlivé i v emocích méně pozitivních. Celý výstup byl pro mne návštěvou výjimečnosti.

Mariina cesta k ženskosti.

Představení plné začínající magie mystéria ženské spolupatřičnosti, která se projevila jen tušená, ale již očividná.

Zpravodaj, 89 Jiráskův Hronov, 6.8.2019

Inscenace Mariina cesta bude uvedena V rámci přehlídky Tanec, tanec…2019 v Městském divadle v Jablonci nad Nisou na konci října letošního roku vedle další úspěšné inscenace staršího souboru Špičkou lodičky rýpnu do vzduchu. Jste srdečně zváni.

Další recenze na naše představení vyšla na Aktuálně.cz/kultura

Tradičně silná představení nabídl soubor Magdaléna, což je soubor z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Dívky v lesklých šatech (V takovém nečase) předvedly fascinující choreografii, která ilustrovala Písně o mrtvých dětech skladatele Gustava Mahlera.

Vedle tohoto úspěchu žáci a studenti TaPS Magdaléna, z.s. získaly pět nominací na celostátní přehlídky v Kolíně, Jablonci n.N., Kutné Hoře a tři nominace na festival současného tance s mezinárodní účastí v Klášterci nad Ohří. To vše je již minulost a blíží se nový školní rok a s ním nové nápady, spousta pěkné práce a zážitků. Již od záři připravujeme vánoční projekt „Mariánský kult v českém uměleckém prostředí – Příběhy o Mariích“, který bude uveden za finanční podpory Statutárního města Jablonec nad Nisou 1.12.2019 v MD Jablonec n.N.. V Jablonci otevíráme nové prostory se zajímavým programem pro všechny generace (info na www.tsmagdalena.com).

Ludmila Rellichová


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page